Leo Janssens was 10 jaar toen hij in de nacht van 11 op 12 mei de Lancaster vanin de Jodenstraat, de Valleveke, in Herenthout zag neerstorten. De volgende dag ging hij samen met zijn moeder naar het neergestortte vliegtuig kijken.

Janssens kan zich het stuk Herenthoutse oorlogsgeschiedenis nog duidelijk voor de ogen halen. Leo Janssens: "De Lancaster kwam onder zwaar afweergeschut te liggen. Zowel vanop de grond als door de Duitse nachtjager werd hij zwaar getroffen. Het vliegtuig vloog dan nog een paar keer rond het centrum van het dorp om dan boven het terrein neer te storten. Vermoedelijk is het nog boven de grond ontploft omdat we tot ver weg restanten van het vliegtuig vonden. De volgende dag zijn mijn moeder en ik naar het vliegtuig gaan kijken. De Duitsers waren toen van alles aan het begraven. Even verder vonden we nog een stuk ribbenkast en een pilotenlaars. We hebben de stukken onder een boom in de dreef begraven. Twee jaar geleden hebben schoolkinderen er een plechtigheid gehouden."

Leo Janssens wil graag meer informatie over die plechtigheid bekomen. De opgravingen zijn voor hem een groot moment en hij kreeg de eer ze van dichtbij te volgen.

Leo Janssens: "Eigenlijk verdient de piloot een monument!. Want in plaats van in het centrum neer te storten slaagde hij er in dit net buiten dat centrum te doen."  

De opgravingen blijven de Herenthoutenaren zelfs meer dan zestig jaar na de feiten verdelen. Toen de proefsleuven werden gegraven, slingerde een man de opgravers de woorden ''t is weer voor de Engelsen zeker?' naar het hoofd.

Leo Janssens besluit: "De opgravingen maken mijn dag helemaal goed."